måndag 26 januari 2009

Någon slags gulasch

Jag gillar verkligen surkål och brukar få ett sug efter det med jämna mellanrum. Nu senast blev det en gryta, lite som en gulasch. Den tar ett tag att laga men gör det mesta av sig själv.

Ingredienser (för ca 4 personer)
- 400 g grytbitar av nötkött (lamm blir minst lika gott)
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 2 tsk paprikapulver
- 2 dl tomatpuré
- 3-4 lagerblad
- 1 burk surkål
- 10 medelstora potatisar
- lite gräddfil

Hacka löken och vitlöken fint och stek dem i gryta. Lägg i köttet och bryn det tills det har fått en fin färg. Häll i paprikapulvret men se till att det inte bränns, det gör bara att det blir beskt. Häll på ca 5 dl vatten och tillsätt buljong, tomatpuré och lagerblad. Salta och peppra och låt grytan koka så länge som det behövs för att köttet ska blir mört och fint. Skala potatisen och tärna den i ganska grova bitar. Häll i potatis och surkål när köttet börjar bli klart. När sen potatisen är kokt är grytan klar att äta. Toppa gärna varje portion med gräddfil.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar